Lydbilleder der forbedrer akustikken

Plejecentret Søndergården havde problemer med støj og ønskede at forbedre akustikken med ”akustikbilleder” eller ”lydbilleder”, som det også kaldes. Kort fortalt er det billeder, som forbedrer akustikken og dermed lyden – i dette tilfælde på gangene i et plejecenter. Lydbillederne er med til at skabe et sundt indeklima og en god akustik.

Akustikbilleder

Æbler i Æblelunden

Opgaven var at lave dekorative akustikbilleder, som skulle udsmykke og tilføre farver til gangene. I vores søgen efter billeder tog vi udgangspunkt i navnene på gangene i plejecentret. Et eksempel er Æblelunden, som har fået billedkollager, som visuelt passer til navnet. Billederne er med til at give de meget ens udseende gange, sit eget udtryk og billederne af æblerne fortæller den ældre, at de er hjemme i Æblelunden. Det hjælper med andre ord til vejvisningen og virker som visuelle landmarks, som fortæller dig, hvor du er.

 

Montering af aluminiumsramme

Montering af akustikpladerne

Det udskiftelige print inden montering

Printet monteres i rammen

Næsten færdigmonteret

Nærbillede af rammen

Det står knivskarpt derude

Vi havde et problem med lange gange, som havde en dårlig akustik og Idéskilte var gode til at finde løsninger og valgte nogle rigtig gode billeder, og har gjort det meget lettere for de ældre beboere at finde ud af, hvor de hører til og finde hjem, fordi gangene nu ser forskellige ud. Det står knivskarpt derude og det er imponerede, at man kan trykke på materiale, der er lidt ligesom en dug, og få så mange fine detaljer med. Samarbejdet fungerede rigtigt godt, og vi havde en fin dialog undervejs.

Lise Kjer Brøgger
Bygningskonstruktør, Horsens Kommune