Fra fængsel til museum

Fængselsmuseet blev indviet d. 16. maj 2012 og ligger i det tidligere Horsens Statsfængsel.

Statsfængslet nåede at være i brug i mere end 150 år, før det lukkede i 2006. Fængselsmuseet er indrettet på ca. 4000 m2, hvor enestående fængselshistoriske genstande er udstillet i autentiske 2006-omgivelser.

Historiefortælling og vejvisning

De mange historier fra fængslet skal fortælles til gæsterne uden at ødelægge de autentiske rammer eller lave mindre eller større skader på bygningerne. Historierne laves på “kartotekkort”, og der fortælles om fangerne, genstande og fangeflugter. Citater og graffiti genfortælles ved hjælp af wallstickers. Det er lykkedes at lave en vejvisning og fortælle historierne uden at gribe forstyrrende ind i oplevelsen.

Wallstickers

Skiltning af stort kulturhus

Fængslet er en helt speciel kulturinstitution, hvor de autentiske og rustikke rammer stiller krav til skiltningen. Der skal passes på den autentiske stemningen samtidig med, at der gerne skal tages godt imod gæster til de mange meget forskellige arrangementer, lige fra koncerter til konferencer og museumsrundvisninger.

Der gik 6 år fra 2006, hvor de sidste fanger forlod fængslet, til kulturinstitutionen kunne indvies. Det er ikke nemt at få lov til at have et stort antal gæster i en bygning der oprindeligt er opført uden nødudgange.