Årets bedste skolebyggeri ligger i Århus

Efter 5 år hvor nye skoler har vundet prisen, gik prisen i 2018 til et renoveringsprojekt.

Det Kgl. Bibliotek i Aarhus ønsker at være et attraktivt studiemiljø og læringssted. Der ses en tendens til at bibliotekerne ikke længere blot er massive bogdepoter, men snarere kulturelle mødesteder, med rummelig indretning og social interaktion. Juryen roste det vindende projekt og kaldte det æstetik i høj kvalitet.

Skiltedesign og konceptudvikling

Som en del af renoveringen blev der udviklet en helt ny indendørsskiltning, som er med til at skabe sammenhæng og bidrage til et positiv miljø.

Det er et projekt, vi er stolte af, og som kun lykkedes, fordi vi havde en kunde, som havde mod og vilje.

 

Skilte af bogkasser

Den bærende idé blev hentet i bogkasser brugt som klodser, der kunne bygges af, laves collager, monteres omkring hjørner, eller stables som vist på dette billede.

Ved trappen på hver etage er der placeret oversigt over biblioteket. Den etage du befinder dig på er skubbet lidt til den ene side, og skiltepladen indrammet af en lille messingprofil som en lille lækker detalje.

 

 

Skiltenes udtryk og materialer

En af årsagerne til, at denne skiltning er lykkedes så godt, er valget af materialer. Der blev valgt materialer med udgangspunkt i den renoverede bygnings udtryk, kvaliteter og materialevalg. Målet var at lave en stedbundet løsning med skilte af høj æstetisk kvalitet, og gerne med små ekstra lækre detaljer. Materialerne og overfladerne på disse er nøje valgt. F.eks. har messingskiltene slebet overflade, piktogrammerne er dybdegraveret, og kasserne er ikke lakerede, hvilket vil føre til, at de med tiden patinerer og bliver smukkere.

Messingskilte

Det kunne ikke være bedre

Det var et sjovt og kreativt samarbejde. Hele dialogen har været spændende, fordi Marianne Beuchert fra Idéskilte er så idérig. Vi var vildt begejstrede for hendes idé om en skiltning, der drejer sig om hjørner. Skiltningen er udformet som en slags bogkasser, der omslutter hjørner. Det er en visuelt meget synlig skiltning, som samtidig passer til bygningen og dens formål. Desuden gjorde Idéskilte meget ud af materialevalget og behandlingen af materialerne. Resultatet er så fint og helstøbt.

Ulla Eltang Sylvestersen
Arkitekt, Det Kgl. Bibliotek

Services og produkter i projektet

En rundvisning på Det Kgl. Bibliotek, som på dette tidspunkt var under renovering, gav et godt indtryk af det nye miljø, som var ved at vise sig, og de kvaliteter, der lå i bygningerne og renoveringen, var inspirationen til idéoplægget, som endte med et samlet skiltekoncept og en skiltefamilie. Opgaven med produktion og montering af skiltene blev vundet efter et udbud, og det var en fornøjelse at vække idéerne til live, inspireret af idéer i oplægget og i tæt samarbejde med Det Kgl. Bibliotek er der både lavet:

Skilte som lyser op på væggen, 3D bogstaver med mos og senest har vi lavet en 3D visualisering til en lille kunstudstilling.

Du kan se mere omkring projektet, herunder 3D visualiseringer og billeder nedenfor.

Mos og messing

Utraditionelle løsninger, som ikke kun skilter, men som integreres i rummene, enten som udsmykning eller interiør, bidrager positivt til oplevelsen. Hos Det Kgl. Bibliotek, har vi eksempelvist synliggjort navnet "Tænkepausen" med et smukt skilt i mos og messing, som møder dig, når du ankommer af trappen. Et andet godt eksempel på dette er en lampe, som kaster et lysende spørgsmålstegn op på væggen. "Skiltet" er placeret over vejledernes bord, og fungerer også som en del af interiøret.